Omgivning

Omgivning

Lumsebo

En lagom lång promenad upp på skogen leder en mindre skogsväg in i en hage. Efter att ha passerat en restaurerad gärdsgård öppnar sig sedan skogen och avslöjar en oas, Lumsebo ängar. Ursprungligen fanns där 3 st torp, som under åren plockats ner och flyttats. Under 1990-talet påbörjades en restaurering av ängarna och den då uppvuxna tallskogen togs ner. Efter ett gediget röjningsarbete har betesmarkerna slagits varje år och ängar med underbar blomsterprakt vuxit fram.


Ryningen

Under höstens entré med allt mörkare mornar och krispig morgonluft dröjer sig dimman kvar över Ryningen. Vid vår utfart skapas morgon och kväll obeskrivliga tavlor som tränger undan alla tankar på mörkrets och kylans antågande. Där ser man nämligen ut över fågellokal Ryningen som beskrivs som ”en av Sveriges fågelrikaste våtmarker” och som presenterar fantastiskt liv och obeskrivliga utblickar.


More Kastell

Några kilometer från gården finner man ett oväntat naturfenomen. More kastell är en 7 km lång ravin med branta bergväggar som är upp till 40 m höga. Längst ner i ravinen står kastellet, som ett ensamt, majestätiskt torn.


Emån

Angränsande gårdens fält rinner Emån som är en av Smålands största åar. Den erbjuder fantastisk natur med rikt fågelliv och varierande fiske. Med idel svängar erbjuder den även en spännande kanotmiljö.